2 Nolu KDV Nedir?

0
147

Normal KDV bildirimlerinden farklı olarak 2 Nolu KDV, KDV tevkifatından farklıdır. Örnekle açıklamak gerekirse, yurt dışı merkezli olan bir şirket ya da devlet destekli sektörel bir kurum KDV’ye tâbii tutulan malı/ hizmeti satın alan kişi ya da kuruluşla paylaşır. Bu durumda alıcı, aynı zamanda da vergi mükellefi sayılır. Yani başkası adına vergi sorumlusu olan birey, yükümlülüğünü aldığı vergiyi 2 No’lu KDV olarak beyan eder. Düzenlenme ve bildirim süreçleri yasaların koyduğu hukukî maddelerle tescillidir.

Normalde KDV beyannamesi, hizmet bedeli ile hesaplanan verginin, hizmet verenler tarafından değil, bu hesaplamalarla ilgilenenler tarafından vergi sorumlusu sıfatındaki kişiden temin edilmesi halidir.

İki Nolu KDV Düzenlenmesi Nasıldır?

Eğer muhasebeci ya da konuda uzman bir kişiden yardım almayacaksınız, bilgisayarınızda BDP (Beyanname Düzenleme Programı) olmalıdır. Devamında uygulamaya girdiğinizde karşınıza onlarca farklı KDV ve beyanname seçenekleri çıkacaktır. Siz İki Nolu KDV beyannamesi sekmesini seçerek düzenlemeye başlayabilirsiniz.

Bağlı olduğunuz vergi dairesini, seçmiş olduğunuz aylık ya da yıllık dönemsel tercihinizi yapıyorsunuz. Ardından Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranızla beraber isim- soy isim ve ticarî unvanınızı, sicil numaranızı, e-posta adresiniz ve diğer irtibat sağlanabilecek şahsî telefon numaranızı giriyorsunuz.

Tüm bu işlemlerin sonunda 2 Nolu KDV düzenlemesi yapmış oluyorsunuz. Fakat belirtmekte fayda var ki atlayabileceğiniz ya da bilmediğiniz detaylar olabileceği için bir muhasebe birimi tarafından süreci başlatmak en doğru yaklaşım olacaktır.

2 Nolu KDV Bildirim ve İşleyiş Süreci Nasıldır?

Kayıt altına alınan resmî süreç başladığı zamandan, bir sonraki ayın 25’ine kadar İki Nolu KDV beyannamesi bildirilmelidir. 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında denetleme yapılır ve incelemeler sonucunda vergi bedeli tayin edilir.

Kanunda yer alan, gelir/ gider cetvellerinde bulunan kuruluş ve firmaların vergiler üzerinde kesinti yapma inisiyatifi kapsamındaki miktarlar, genel bütçe ödenekleri haricindeki firma ya da kuruluş aracılığıyla 2 Nolu KDV beyannamesi bildirime sunulur.

Tevkifat oranı, tebliğde belirtilen mal ya da hizmeti satın almış olan kişinin adına fatura ve diğer belgelerde adı geçen sorumlu tarafından hazırlanır. Bu detaylar çerçevesinde 2 Nolu KDV beyannamesi ibraz edilen, ödenecek tutar, vergi mükellefinin bütçe hesabına gelir kaydı olarak işlenir.

Bütün bu detaylar arasında boğulmadan kendi işlerinize adapte olmak istiyorsanız konunun uzmanı danışmanlarımızdan out source bordro hizmeti alabilirsiniz. Konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilir, hizmet talebinde bulunabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz