Kadın-erkek bütün gençlerin iş gücünde aktif yer alması ve istihdam edilmesi için 6111 Sayılı Genç İstihdam Teşviki oluşturulmuştur. Teşvikin amacı istihdam yaratılmasını sağlamak, mesleki ve teknik anlamda eğitimi özendirmektir. İş gücünde kalitenin ve donanımın artması amacıyla düzenlenen bu teşvik, 13.02.2011 ‘de yürürlüğe giren kanunla (6111 sayılı kanunun 74.maddesi ile yeniden düzenlenerek) oluşturulmuştur. Düzenleme için 4447 sayılı kanuna geçici bir 10.madde eklenmiştir. Özel sektör işverenlerine yönelik Genç İstihdam Teşviki 1 Mart 2011 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında işe aldıkları sigortalılar için prim ödemelerine yardım olanağı tanınmıştır. Bu yardım, sigorta primine esas kazanç üzerinden hesaplanarak dahil edilir. Esas kazanç üzerinden hesaplanan sigorta priminin işveren payının tamamının İşsizlik sigorta fonu tarafından karşılanmasını ifade eder.
6111 Sayılı Genç İstihdam Teşviki Süresi
Sosyal Güvenlik Teşvikleri arasında yer alan ve istihdamın artması konusunda fayda sağlayan Genç istihdam teşviki, yaşa ve cinsiyete göre farklı sürelere sahiptir. 6111 Sayılı Genç İstihdam Yardımı için farklı yaş gruplarına ve cinsiyete yönelik olarak teşvikten faydalanma süreleri aşağıdaki gibidir:
- Teşvikten 24-54 ay arası sürede faydalanabilecek olanlar 18 yaş ve üzerindeki kadınları istihdam eden işverenlerdir.
- Teşvikten 12-54 ay arasında yararlanabilecek olanlar 18-29 yaş arası erkekleri istihdam eden işverenlerdir.
- Teşvikten 6-30 ay aralığında yararlanabilecek olanlar 29 yaş ve üzerindeki erkekleri istihdam eden işverenlerdir.
Gençlerin istihdamına yönelik olarak düzenlenen 6111 Sayılı Genç İstihdam Teşviki şartları arasında:
- Teşvikten faydalanacak olan kişinin 6 ay boyunca işsiz olması,
- Kişinin istihdamından önce iş yerinde 6 ay boyunca çalışan sigortalıların ortalamasına ilave olarak işe alınması,
- Kamu çalışanı değil, özel sektörde işveren olması yer alır.
Bunlara ilave olarak 6111 Sayılı Genç İstihdam Teşviki Süresi 12 ay olmak üzere devam eden bir başka istihdam türü daha vardır. O da Çalışırken 1 Mart 2011 tarihinden sonra mesleği ile ilgili yeterlilik sertifikası alan, mesleki ve teknik eğitim gören ve tamamlayan, iş gücü yetiştirme kurslarında eğitim gören kişiler içindir.
Geriye Dönük Genç İstihdam Teşviki
Bu teşvikten yararlanmak için işverenlerin aylık primler ve hizmetler ile ilgili belgeleri yasal süre içinde SGK’ya vermesi gerekir. Primlerin de yasal süre içinde ödenmesi gerektiği bir diğer şart olarak bildirilir.
Ek istihdam teşvikleri arasında yer alan 6111 Sayılı Genç İstihdam Teşviki dışında Sosyal Güvenlik teşvikleri kapsamında geriye dönük teşvikler bulunur. Ancak bu teşvikler bazı dönemlerde yeniden düzenlenebilir. Gençlerin, kadınların, mesleki anlamda yeterlilik belgesine sahip sigortalı kişilerin istihdamı için yararlanılan ek istihdam teşvikinde 18 mart 2015 öncesinde verilen belgelerin işleme alınmayacağını bildirmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu bu kararı 18 Mart 2015 tarihinde yürürlüğe koyduğu 2015/10 sayılı genelge ile bildirerek: “Geçmişe dönük teşvikten yararlanmak için hizmet belgelerinin işleme alınmayacağını ifade etmiştir.” Ayrıca 21 Mart 2018 tarihinde kabul edilen başka bir kanun ile işverenlere geriye dönük teşviklerden faydalanma hakkı tanınmıştır. İşverenlerin geriye dönük teşvikten faydalanması için 7103 sayılı Vergi Kanunları ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun düzenlenmiştir.
Genç İstihdam Teşviki ile ilgili teşvik danışmanlığı almak isterseniz buraya tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.
[…] Gelir vergisi istisna tutarlarında önemli ve atlanmaması gereken bir kalem olarak çocuk ve aile yardımı istisna tutarları mutlaka […]