6704 Sayılı Sosyal Destek Teşviki

0
219

Sosyal yardım alan kişilere yönelik hazırlanan 6704 sayılı Sosyal Destek Teşviki, 2017 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle düzenlenmiştir. Sosyal Yardım Yararlanıcılarının İstihdamına İlişkin Yönetmelik aracılığıyla teşvik kapsamı detaylı olarak ele alınmıştır. Nakdi yardım kapsamına giren bu sosyal yardımın amacı istihdam sağlayarak hem çalışanların hem de işverenlerin kar sağlamasıdır. Bu kar sağlama durumu, nakdi yardım alan kişinin işe girmesi ile işsizliğinin son bulması ve yardım alan kişiyi işe alan işverenin de devlet tarafından pirim desteği alması şeklindedir. 6704 sayılı sosyal yardım ile kırsal kesimlerde yaşayan ve iş bulma sıkıntısı çeken maddi açıdan desteğe ihtiyaç duyan kişilerin istihdam edilmesi sağlanır. Sosyal yardım alan kişinin istihdamını sağlayan işverene Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından sigorta primi desteği verilir. Bu destek 1 yıl süre ile devam eder.

6704 Sayılı Sosyal Destek Şartları

Alınabilecek olan destek şartları hem işverenler hem de çalışanlar için kanunda düzenlenmiştir. 6704 sayılı sosyal destek teşviki kapsamında çalışan için sunulan şartlar:

  • Sigortalı kişinin işe başladığı tarihten önce son bir yıl içinde nakit sosyal yardımlardan en az bir kez yararlanmış olması ya da aileden birinin sosyal yardımdan faydalanıyor ya da faydalanmış olması
  • İşkur’da işsizlik kaydı bulunması
  • 26 Nisan 2016 tarihinden itibaren 4A kapsamında özel sektörde istihdam edilmiş olması
  • Aile içindeki gelirin kişi başına düşen miktarının asgari ücretin üçte birinden az olması şeklinde ifade edilmiştir.

6704 Sayılı Sosyal Destek Teşviki İşveren İçin Şartları:

  • İşverenin sosyal destek teşviki alabilmesi için işe aldığı kayıtlı sigortalı sayısının ortalamasına ilave olarak istihdam edilmesi
  • Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süre geçmeden Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmiş olması
  • Çalışanlarının her birinin sigortalı olması ve sigortasız işçi çalıştırdığı yönünde hiçbir tespit bulunmaması
  • Gerçekleşen sigorta primlerinin düzenli ve yasal süre içinde ödenmesi
  • Herhangi bir yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlarla ilişkili bir gecikme cezası ya da zammı bulunmaması şeklinde ifade edilir.

6704 Sayılı Sosyal Destek Teşviki Özellikleri

İşverenler ve çalışanlar için gerekli şartların sağlandığı anlaşıldıktan sonra ilgili işverene en fazla 1 yıl boyunca teşvik verilir. Bu süre bittikten sonra tekrar başvuru yapılması durumunda Bakanlar Kurulu’nun kararına bağlı olarak teşvikin 1 yıl daha uzatılması mümkün olabilir. Sosyal Güvenlik Teşvikleri arasında yer alan bu teşvik türünden yararlanabilecek olanlar bulunduğu gibi bir de teşvik için gerekli şartları sağlamayanlar ve yararlanamayacak olanlar vardır. Peki, kimler 6704 Sayılı Sosyal Destek Teşviki için uygun değildir?

  • Sosyal Güvenlik destek primine tabi olarak çalışan sigortalı kişiler
  • 5335 sayılı kanunda yer alan 30.maddenin 2.fıkrası kapsamında yer alan kurum ve kuruluşlar ayrıca bu kapsamda yer alan kurum ve kuruluşlarca yaptırılan alım-satım ile ilgili iş yerleri
  • Yurt dışında sigortalı olarak çalışan kişiler sosyal destek teşviki almaya uygun değildir.

Kanunda belirtilen şartlara uygun olan iş yerleri ve çalışanlar için verilecek sosyal destek teşvik tutarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ödenir. Ne kadar destek alınacağına dair hesaplama brüt ücret üzerinden yapılacak düzenlemelerle belirlenir.

Sosyal destek teşviki için teşvik danışmanlı almak ve şartlarla ilgili daha geniş bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz