Çok Tehlikeli İşlerde İşsizlik Sigortası Primi

0
165

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 4.ek maddesinde düzenlenen çok tehlikeli işlerde işsizlik sigortası prim teşviki ile ölümlü ve sürekli iş görmezlik durumu ile sonuçlanmayan durumlar için düzenlemeler yapılmıştır. Düzenleme Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan ve Ondan Fazla Çalışanı Bulunan İşyerlerinde İşsizlik Sigortası Prim İşveren Payı Teşvikinden Yararlanılmasına ilişkin usul ve esaslar hakkında Tebliğ ile bildirilmiştir. Tebliğ’in amacı, 25 Ağustos 1999 tarihinde yürürlüğe girmiş olan Kanunla 3 yıl süreyle ölümlü ve sürekli iş görmezlikle sonuçlanmayan iş kazaları meydana gelen işyerlerine sağlanacak teşviklerin usul ve esaslarını belirlemektir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve kanun kapsamında belirtilen şartlara uygun olan işletmeler teşvikten yararlanabilir. İşsizlik Sigortası Prim teşvikinden yararlanmak isteyen işletmeler için şartlar aşağıdaki gibidir.

İşsizlik Sigortası Primi Teşvik Şartları

İşyerinin bu teşvik kapsamına dahil edilebilmesi için 6331 sayılı kanunun 9. Maddesince belirtilen çok tehlikeli sınıfında yer almalıdır. İşyerinin tehlike derecesi Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirtilen NACE kodu ile belirlenmiş olmalıdır. Çok tehlikeli işlerde işsizlik sigortası prim teşvikinden yararlanmak isteyen Türkiye genelindeki işyerlerinin her ay toplamda 10’dan fazla çalışanı bulunmalıdır. Bunun dışında:

Teşvike hak kazanmaya esas teşvik öncesi 3 yıl ve teşvikten yararlanılacak 3 yıl süresince şu şart yerine getirilmelidir: Ölümlü veya sürekli sakatlık derecesine varan iş görmezlikle sonuçlanan kaza olmamalıdır. %10 oranında veya daha fazla meslekte kazanma gücü kaybı yaşanırsa bu da sürekli iş görmezlik olarak kabul edilir. Bu durumda işyeri için teşvikten yararlanma olanağı bulunmaz.

Asıl işverenin teşvikten yararlanabilmesi için alt işvereni bulunan işyerlerinde için belirtilen süre dahilinde ölümlülük ve sürekli iş görmezlik durumu gerçekleşmemiş olmalıdır. Alt işveren için ise bu şart sadece kendisi için aranır. Asıl işverene bağlı işçilerin yaşadığı iş kazaları alt işvereni İşsizlik sigortası prim teşviki açısından bağlamaz.

Bu grupta yer alan işyerlerinin İSG-KATİP’e kayıtlı ve devam eden iş güvenliği uzmanı bulunmalıdır. Ayrıca işyeri hekimi de olmalıdır. Bunların yerine Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurumlarla ya da kuruluşlarla yapılan bir sözleşme olması da işyerinin Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi (OSGB) hizmetlerinden yararlanması gerekir.

Çok Tehlikeli İşlerde İşsizlik Sigortası Teşviki Bitişi

Teşvikten yararlanma süresi 3 yıl olarak belirtilir. Bu süreyi tamamlayan şirketler için teşvik sona erer. Bunun dışında ise işsizlik sigortası primi teşviki alınamayacak olan durumlar:

İşyerinin teşvik süresinden önce kapanması

İşyerinin çok tehlikeli sınıftan tehlikeli ya da az tehlikeli sınıfa düşmesi

Çalışan sayısının 10’un altına inmesi

Ölümlü ya da sürekli iş görmezlikle sonuçlanan bir iş kazası meydana gelmesi

Alt işvereni olan işyerlerinde alt işverene bağlı işçilerden birinin ölmesi ya da sürekli iş görmez hale gelmesi (asıl işveren de alt işveren de isşizlik sigortası prim teşviki hakkını kaybeder)

Asıl işverene bağlı bir işçinin ölümlü ya da sürekli iş görmezlikle sonuçlanan kaza geçirmesi (sadece asıl işveren teşviki kaybeder)

İş yerleri ile İSG-KATİP’e kayıtlı onaylanmış iş yeri hekimi, iş güvenliği görevlendirilmesinin sona erdiği durumlarda işyerlerinin teşvikten yararlanma hakları son bulacaktır.

SGK teşvikleri hakkında ve bordro danışmanlık hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz