İşe gelip gittiği süre zarfında çalışanların iş ortamından virüs aldığı tespit edilirse Covid-19 iş kazası kapsamında değerlendirilir. Koronavirüs iş kazası kapsamında kabul edilmesi için çalışanın virüsü iş yerinden aldığının tespit edilmesi gerekir. Bu durumda virüs nedeniyle meslek hastalığına yakalanıldığı düşünülür. Tespiti yapılmasa bile virüs şüphesi taşıyan kişiler için işverenlerin ilgili kuruma bilgi verme yükümlülüğü bulunur. Eğer virüsün iş dışında bir yerden geldiği tespit edilirse bu durumda çalışanın durumu meslek hastalığı ya da Covid iş kazası kapsamında yer almaz. Covid-19 bildirimi yapılarak çalışanın tedavi altına alınması sağlanmalı, diğer çalışanlara bulaşma ihtimali göz önünde bulundurularak her çalışanın test yaptırması yönünde bildirimde bulunulmalıdır. Koronavirüs vakaları devam ederken yurt dışına gidip gelmiş herhangi bir çalışanın 14 gün karantina kuralına uyması gerekir. Eğer bu kurala uyulmayıp çalışanın 14 günden önce işe başlatılması söz konusu ise bu durumda yurt dışına gitmiş kişi hastalık taşıyor olabilir. Koronavirüs iş kazası kapsamında değerlendirilebilecek şekilde işyerindeki mesai arkadaşlarına hastalığı bulaştırabilir.
Korona İş Kazası Olarak Nasıl Bildirilir?
Sağlık çalışanları da dahil tüm çalışanların, Covid-19 taşıdığından şüphe edilen bir çalışan ya da hasta ile teması durumunda takip edilmesi gereken bir prosedür bulunur. Örneğin koronavirüs taşıdığından şüphelenilen hasta ile doğrudan temas edenler, hastadan solunum yollarına, göze ve açık yaralara doğrudan hapşırma ya da öksürme olması durumunda bu iş kazası olarak nitelendirilmelidir. Ayrıca hasta kişinin hapşırık ya da öksürük yoluyla diğer çalışanların açık yaralarına virüs bulaştırmış olabileceği şüphesi söz konusu olduğunda durum yine kayıt altına alınmalıdır. Covid-19 iş kazası kapsamında yer alan çalışanların ise iyileştikten sonra hastaların kalıcı sekel kontrolü yapılması gerekir. Bunun için görevlendirilmiş meslek hastaneleri ve araştırma hastaneleri aracılığıyla gerekli raporların alınması sağlanmalıdır. Ardından bunların bağlı bulunulan il sağlık müdürlüklerine verilmesi gerekir. Böylece yasal bildirim süreci de tamamlanmış olur.
Koronavirüs İş Kazası Bildirimi İçin Takip Edilecek Adımlar
Covid-19 iş kazası bildirimi için:
Kaza olay bildirim formu doldurulmalı, çalışılan kurumun Çalışan Sağlığı Birimi’ne teslim edilmelidir.
Çalışan Sağlığı Birimi tarafından Hastane Bilgi Yönetim Sisteminde yer alan MEDULA’dan iş kazası provizyonu alınmalıdır.
Bildirimde bulunurken ICD kodlaması alınarak Z57.8 mesleki diğer risk faktörlerine maruz kalma kodu işaretlenmiş olmalıdır.
3 iş günü içinde yönetici için Çalışma Sağlığı Birimince İş kazası ve mesleki hastalığı bildirim formu doldurulmalıdır. Doldurulan form, Sigorta Müdürlüğü Emeklilik Hizmetleri Birimine postayla bildirilmelidir.
Bu iş kazasını geçiren kişilerde takip eden süreçte eğer COVID-19 hastalığı gelişirse bu mevzuatın belirlediği kurullara iletilerek iş kazası sekeli olarak değerlendirilecektir.
İş kazası bildirimleri, sosyal güvenlik teşvikleri ve bordro hizmetleri için bilgilendirme ve hizmet talebinde bulunmak isterseniz bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.