Bilinen yanlış kanının aksine doğum izni sadece anneye verilen bir izin değildir. Ancak anne ve baba için doğum izinleri farklı sürelere ve koşullara tabidir. Bu konu ile ilgili düzenleme 4857 sayılı İş Kanunu’nca yapılmıştır.
Kadınlar için analık izni olarak da bilinen bu izin türü, hamilelik öncesi ve hamilelik sonrası kullanılmak üzere belli bir süre ile kadın işçilere verilmiş bir haktır. Doğum sonrasında baba için verilen izin sınırlı süre kapsamındadır. Peki, analık izni süresi ne kadardır?
Analık İzni Ne Zaman Başlar?
Çalışan kadınlar hamileliklerinin 32. Haftasından itibaren analık izni hakkını kullanabilir. Yani doğumdan önceki 8 hafta, çalışan hamile kadınlar için dinlenme izni verilir. Bu süre içinde eğer herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa çalışan hamile kadın, doğuma 3 hafta kalaya kadar işe gidip gelebilir. 32.haftaya girmesiyle birlikte doktordan çalışır raporu almak şartıyla doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmasına izin verilir. Eğer 32. Haftadan itibaren analık hakkı kullanılacaksa bu durumda iş göremez raporu alınmalıdır. Rapor devlet hastaneleri ve özel hastaneler fark etmeksizin alınabilir.
Ücretli ve Ücretsiz Doğum İzni
Çalışan hamile kadın 32.haftadan itibaren yani doğuma 8 hafta kala doğum izni kullanma hakkı kazanır. Doğum sonrasında da 8 haftalık bir analık izni süresi bulunur. Toplamda 16 haftalık izin süresi bulunur. Ancak doğuma 3 hafta kalana kadar çalışan kadınlar kullanmadıkları haklarını doğum sonrasında kullanabilirler. Çoklu (ikiz ve daha fazla) hamileliklerde bu süre 18 hafta olarak belirlenmiştir. Çoklu hamilelik durumunda doğum öncesi izni 10 hafta doğum sonrası izni 8 haftadır. Yine diğer gebeliklerde olduğu gibi kadın çalışan doğuma 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam edebilir. Bu 16 ve 18 haftalık izin süresi ücretli izne tabidir. Kadın çalışan bu sürede işe gitmese de maaşını tam olarak alır. Ayrıca doğum öncesi kontrolleri için de izin kullanma hakkına sahiptir. Bu izinler de ücretli olarak kabul edilir. Ücretsiz izin süresi 24 aydır.
Babalık İzni İçin Kaç Gün?
Analık izni olduğu gibi babalar için de doğum sonrası belli bir izin süresi bulunur. SGK kapsamında çalışan erkekler için babalık izni süresi farklılık gösterir. Bunun nedeni 657 sayılı devlet memurları kanunu kapsamında Emekli Sandığına tabi çalışan erkekler için 10 günlük bir izin süresi tanınmasıdır. Bu 10 günlük süreyi babalık izin olarak kullanmak isteyen erkek çalışanlar mazeret izninden faydalanabilirler. Diğer çalışanlar için ise SGK kapsamında verilen babalık izni 5 gündür. Bu süre zarfında işveren babalık iznindeki çalışanın maaşını tam ödemek zorundadır.
Doğum izni ve diğer izin türleri, özlük hakları ve çeşitli konularda bordro danışmanlığı hizmetine ihtiyaç duyuyorsanız bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.