Çalışmasını aksatacak ya da mümkün kılmayacak bir engele sahip olan kişiler için Engelli vergi indirimi uygulanır. Bunun için engelli vatandaşın indirimden yararlanmak için SGK’ye başvuruda bulunması gerekir. Buna göre çalışma gücündeki kayıp değerlendirilerek belli bir oran belirlenir. Kişinin kendisinin ya da bakmakla yükümlü olduğu kişilerin engel oranı dikkate alınır. Vergi indirimleri, en az %40 oranında çalışmaya engeli bulunan kişilere uygulanır. Sağlık kurulu tarafından tespit edilen bu durum belgelenir ve bu belgeler ile de engelliler için vergi indirimi başvurusu yapılabilir. Bugün indirimden faydalanmak isteyen kişiler e-devlet sistemi üzerinden başvurularını zahmetsizce yapabilirler.
Engellinin kişinin vergi indirimi alıp alamayacağına karar vermek için engel derecesi ve vergi indirimlerinin oranları titiz bir şekilde değerlendirilir. Şöyle ki %40 oranında engelli olan biri 3. derece engelli kabul edilir. Çalışma gücünün %60’ını kaybetmiş olanlar ise 2. Derece engelli statüsündedir. %80 ve daha fazla oranda engelli olanlar 1. derece engelli sınıfında yer alırlar. Engelliler için vergi indirimleri hesaplanırken bu değerlendirme azami derecede önem taşır. Her yıl yeniden değerlendirilen ve ilan edile engelli vergi indirim oranları, 2020 yılı için aşağıdaki tabloda görebileceğiniz şekilde güncellenmiştir:
Engelli Vergi İndirim Oranları | Tutar |
1. Derece Engelliler (Çalışma gücünü asgari %80 oranında kaybetmiş olanlar) | 1.400,00 TL |
2. Derece Engelliler (Çalışma gücünü asgari %60 oranında kaybetmiş olanlar) | 790,00 TL |
3. Derece Engelliler (Çalışma gücünü asgari %40 oranında kaybetmiş olanlar) | 350,00 TL |
Engelli Vergi İndirimi Nasıl Hesaplanır?
Engelli vergi indirim oranının hesaplanmasında, öncelikle aylık gelir vergisine tabi olan maaş ya da ücret kalemleri toplanır. Çıkan tutardan engellilik tutarı da düşülür. Sonra varsa sendika kesintisi, şahıs sigorta kesintisi ve benzeri tutarların düşülmesi sağlanır. Böylece aylık gelir vergisi matrahı elde edilmiş olur.
Elde edilen aylık gelir vergisi matrahı ise kişinin hesaplanan ay için söz konusu olan gelir vergisi dilimi ile çarpılır. Çıkan tutar yani gelir vergisi de asgari geçim indirim tutarı indirildiğinde aylık gelir vergisi tutarı elde edilmiş olur. Buna göre de engelli olan kişi indirimden faydalanmış olacaktır.
Kimler Engelli Vergi İndirimi Alabilir?
Şüphesiz her engelli vatandaş için bu indirimden söz etmek mümkün değildir. Belli şartlar ve kurallar kapsamında kimlerin indirimden yararlanabileceği belirlenmiştir. Gelir Vergisi Kanununu incelendiğinde engelli vergi indirimi için 193 sayılı gelir vergisi kanununun 31. Maddesinde önemli detaylar yer alır. 89. Maddede de serbest meslek faaliyetinde bulunan ya da basit usul kapsamında değerlendirilen engellilerin durumunu düzenmiştir. Aynı zamanda serbest meslek erbabı ya da hizmet erbabı olan kişinin eşi ya da çocukları gibi bakmakla yükümlü olduğu engelliler varsa bu madde uyarınca engelliler için vergi indirimi uygulanması söz konusudur. İndirim alabilecek olanlar arasında:
- Ücretli çalışan engelli bireyin kendisi,
- Bakmakla yükümlü olduğu eşi ya da çocuğu engelli olan hizmet erbabı ya da serbest meslek erbabı kişiler,
- Basit usule tabi olan mükellefler ve serbest meslek erbabı olan kişiler bulunur.
Gelir Vergisi Kanununa göre yukarıda belirtilen kişiler engellilere özel vergi indirimi almaya hak kazanır. Vergi indirimi ile ilgili merak ettiklerinizi sormak teşvik danışmanlığı almak ve Bordro hizmetleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.