Serbest meslek ehli, ticari çalışma sahibi ve bir de kurumlar vergisi mükelleflerinin, ticari vergiye tâbi tutuldukları Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi üzerinden hesaplanan beyannameye Geçici vergi beyannamesi denir. Geçici vergi; üçer aylık kazançları üzerinden hesaplanıp ödenen bir uygulamasıdır. Basit usul ile vergi mükellefi olanları kapsamaz. Gerçek usulde vergilendirilen iş sahibi yükümlüler için düzenlenmiş bir uygulama olması belli bir kesim için geçerli olan vergi çeşidi olduğunu gösterir. Ayrıca Gelir ve kurumlar vergisine bağlı olarak üçer aylık kazançların baz alındığı bir hesaplama ile alınan vergi türüdür. Daha yalın bir biçimde ifade etmek gerekirse, verginin tahsil edilmesi sene sonu beklenmeksizin üç ayda bir tespit edilen kazancın vergi kesintisinin yapılma şeklidir. Zaten peşin vergi diye isimlendirilmesinin nedeni de budur.
Geçici Vergi Beyanname Ödeme Şartları
Ülkemizde bir iş yeri ya da kurum temsilcisi olan dar mükellefiyet kapsamındaki bütün kuruluşlar, burada kazanç sağladıklarından dolayı geçici vergi ödeme mükellefi sayılırlar. Usulüne uygun bir şekilde hesaplanmış ve düzenlenmiş olan geçici vergi beyannamesi üç aylık periyodik ödeme sürecinde geciktirilmeden ödenmelidir. Zira bir önceki ödeme dönemde tahsil edilmemiş olan geçici verginin ödenmemesi durumunda esas bedel silinir. Ve ayrıca bir yapılandırma uygulanıp ödenmesi gereken rakam değişip geçici vergi borcu vadeye bağlanır. Özünde yine üçer aylık kazanç baz alınır. Ancak vadelere bölünmüş vergi beyannamesi tutarına ve vade tarihinden itibaren belirlenen tarihe göre bir zam bedeli uygulanır. Bu tarihler; gelir vergisi ödeyenler için 1 Mart, kurumlar vergisi ödeyenler için ise 1 Nisan’a intisap edilerek uygulanan gecikme zamlarını kapsar.
Geçici Vergi Oranları Ne Kadar?
Kişi ya da kurumun niteliği ve kazancına göre değişen bir hesaplama ile belirlense de geçici vergi oranları genel geçer belli bir temele sahiptir. Gelir Vergisi ödeyenler için geçici vergi beyannamesi oranı %15, kurumlar vergisi yükümlüleri için %20’dir. Mükelleflerin yıllık kâr/zarar durumu hesaplandıktan sonra, bir önceki döneme yani üç ay öncesine denk gelen geçici vergi ücreti düşülür. Böylelikle yalnızca ilgili döneme eklenip varılan kâr hesaplaması üzerinden ödenecek vergi tutarı beyannameye işlenir.
Geçici Vergi Beyannamesi Düzenleme
Yükümlü olan kişiler adına muhasebe birimindeki bilirkişiler tarafından düzenlenen geçici vergi beyannamesi hazırlığı oldukça doğru adımlar izlenerek uygun bir şekilde hazırlanmalıdır.
Buna göre; işletme defteri tutması mecburi olanlar beyannamelerine hesap özetleri kaydedilmelidir. Serbest meslek icra edenlerin, yıllık kazanç bildirimi eklemeleri gerekmektedir. Kurumlar vergisine tabi olan kişilerin ise bütün mal ve para varlığı ile gider/gelir dengesini gösteren çizelgesini bilanço mahiyetinde bildirmesi gerekir.
İlgili beyannamenin düzenlenmesi ile dış kaynak bordro desteği almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.