Hesap Pusulası (Bordro Zarfı) Nedir

1
192

İşverenlerin çalışanlar için işyerinde yaptığı ödemeleri resmiyete dökmesi amacıyla düzenlenen belgeye hesap pusulası denir. Pusula üzerinde işverenin imzası yer almalı ve işyerinin sembolü ya da logosu bulunmalıdır. 213 sayılı vergi usulüne göre düzenlenen belge, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamına dahildir. Peki, bordro pusulası da denen bu belge neden önemlidir? Ne için kullanılır? Yasal olarak işçinin hakkını belgelemede kullanılan pusula ile çalışanın hak iddia etmesi sağlanır. Kısacası pusulanın hazırlanma amacı, işçinin aynı zamanda da işverenin hakkını korumaktır. Hak ettiği bütün ödemelerin verildiğini gösteren belge ile işveren işçilerine yasal haklarını ödediğini ispatlar. Belge düzenlenmediğinde ise işçi ya da çalışan için herhangi bir konuda hakkını aramak pek kolay değildir. Bu durumda şirkette çalışan diğer kişilerin ifadelerine başvurularak kişinin iddiası doğrulanmaya çalışılır. Ancak bu da yasal sürecin bir hayli uzamasına neden olur.

Hesap Pusulası (Bordro Zarfı) Nasıl Düzenlenmeli?

Bordro zarfı düzenlenirken işçinin imzalarının birbirine benzer olması gerekir. SGK tarafından yapılan denetim sırasında imzalarda herhangi bir tutarsızlık tespit edilirse belgeler geçersiz kabul edilir. Ayrıca hiçbir zaman fazla mesai yapılmasa bile fazla mesai şartları pusulada yer almalıdır. Örneğin fazla mesai yapıldığı halde hesap pusulası yapılan fazla mesaiyi yansıtmıyorsa işçi belgeye imza atmamalıdır. İmza attığında ise fazla mesai için bir hak talebinde bulunamaz. Sadece fazla mesai değil, işçinin alması gereken diğer haklar pusulada yer almıyorsa ve pusula gerçekleri yansıtmıyorsa imzalanmamalıdır. İşverenler bazen doğrudan bordro pusulası vermek yerine toplu bir liste oluşturmayı da seçebilir. Yani ücretin ödendiği yıl, ay ve ücret belirtilerek listedeki sırayla bütün işçilerin bu listeyi imzalaması sağlanır. Bu durumda da çalışanlara pusula verilmiş kabul edilir.

Bordro Zarfı Üzerinde Yer Alması Gerekenler

İşverenin çalışanına sunduğu hesap pusulası üzerinde bulunması gereken detaylar şu şekildedir:

  • Ödenen ücretin tarihi ve dönemi
  • Ücret, fazla mesai, haftalık tatil günleri, bayram ve resmi tatiller için ödenen ücretler
  • Vergi tutarı, sigorta primi varsa avans mahsubu, icra ya da nafaka kesintileri gibi bütün detaylar
  • İşveren imzası veya kaşesi

Bordro pusulası iki nüsha şeklinde düzenlenmelidir. İşçinin işyerinde kalan nüshaya imza atması gerekir. Yapılan işlemler için damga vergisi, resim ve harç alınmaz. Üzerinde durulması gereken önemli bir başka detay ise işverenin aslında sadece pusula vermekle yükümlü olmasıdır. İmza attırmadığı için herhangi bir cezai işlem uygulanmaz ancak işçinin imzalaması belgenin işçinin bütün haklarını yansıttığını kanıtlar niteliktedir. İşveren, mobil imza veya elektronik imza yöntemiyle de pusula vermeyi tercih edebilir.

Bordro hizmeti ve SGK teşvikleri ile ilgili detaylı bilgi ve danışmanlık almak için bize bordrox.com adresinden ulaşabilirsiniz.

 

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz