İhaleli İşlerde 5510 Sayılı Teşvik Durumu

0
33

Kanunlar dairesinde desteklenen bu teşviklerden ihaleli işlerde 5510 sayılı teşvik oldukça önemli bir yere sahiptir. İşçilerin ödenmesi zorunlu olan sigorta primlerine, devletin katkıda bulunması 5510 sayılı yasa ile korunmaktadır. Türkiye’de bulunan işsizlik oranının eritilmesi, yasa dışı istihdamın engellenmesi ve yeni iş sahaları ile sektördeki alanların genişletilmesi amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenmiş olan pek çok teşvik vardır. Sosyal sigortalar ile genel sağlık sigortası kanununun 4/a maddesi bendine göre, sigortalı işçi çalıştıran işverenlere destek mahiyetinde birtakım prim teşvikleri bulunur. Devlet hazinesinin katkısı ile karşılanan teşvik primleri, yüzdesel rakamlarla ve primden faydalanabilecek işçinin özel durumunun değerlendirilmesi ile hesaplanır.

İhaleli İşlerde 5510 Sayılı Teşvik Şartları

5510 sayılı teşvik kanununun 4(a) bendi şartları dahilindeki sigortalı işçi çalıştıran tüm iş sahiplerini ilgilendiren destekleyici bir yasadır. 5510 sayılı maddenin birinci fıkrasında bulunan (a) bendine göre malûlen emeklilik, yaşlılık ve ölüm gibi durumlara karşı, borçlanan sigortalar primlerinden, işveren hissesinde bulunan %5 oranındaki paya isabet eden tutar devlet tarafından karşılanır.

Kendi içinde, çeşitli pozisyonda çalışan işçileri kapsayan ihale usulü işlerde 5510 sayılı teşvik kanunlarında 2 ana başlık vardır. İlki 5510 sayılı yasanın 81. maddesinin 1. fıkrasının (ı) bendi 2008/93 – 2009/139 – 2011/45 sayılı genelgelere göre de hesaplanmış olan iş günü malûllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinin 5 puanlık kısmının ödenmesidir. Bu teşvikten faydalanmak için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir.

5510 Sayılı Teşvik Uygulaması Nasıldır?

5510 sayılı kanunun 81.maddesindeki 1.fııkrasının (i) bendi 2013/30 sayılı genelge tasarısına göre; yurt dışındaki  iş merkezlerinde çalıştırılmak için, ülkemizden giden sigortalı vatandaşların hak kazandığı bir indirimdir. Buna göre genel sağlık sigortası primleri de işveren hissesindeki 5 puanlık kısım, yine devlet hazinesinin karşıladığı rakama tekabül eder.

Bir diğer ihaleli işlerde 5510 sayılı teşvik yasasının 81. maddesinin 2. fıkrası- 2013/30 – 2016/8 sayılı düzenlemeler uyarınca 51 ilimiz ve Gökçeada ile Bozcaada ilçelerinde faaliyet gösteren özel sektör alanındaki işverenlere ilave indirimler vardır. Aylık prime ve asıl kazancın üst sınırına kadar olan gelirin hesaplanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinde %5’lik indirim, ardından primde belirtilen esas kazanç alt sınırına kadarki kazançlar üzerinden hesaplanan malûllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primlerinde %6’lık teşvik indirimi sağlanır. Bahsi geçen %5’lik indirim SPEK baz alınıp, ilave %6’lık indirim ise asgari ücret ile orantılanarak hesaplanır.

5510 Sayılı Teşvikten Kimler Yararlanabilir?

Devlet hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirli şart ve yükümlülükleri yerine getiren her işveren için ihaleli işlerde 5510 sayılı teşvik kanunundan yararlanabilmesi için adımları mevcuttur. Ancak elbette ki düzen ve nizam içinde oluşturulan yasalarca konmuş şartlar bulunur. Buna göre; aylık ödenen prim ve diğer belgeler yasal süreçte kayıt altına alınmış olmalıdır. Primlerin ödenmesine dair bir gecikme; idarî para cezası ya da gecikme zammı ve gecikmelerden doğan ceza borçları olmamalıdır. Halihazırda bir borç varsa, yapılandırma çerçevesinde taksitlendirmeye çevrilmiş ve günü gününe ödenen borçlar halinde olması bir sorun teşkil etmez. 

Eğer SGK teşvikleri ile ilgili daha fazla bilgi almak ve bordro hizmeti talep etmek için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz