İş Arama İzni ve İş Arama İzin Süreleri

0
164

İşten ayrılacağını resmi olarak bildiren çalışan yani ihbar süresinde olan çalışan için iş arama izni yasal bir haktır. İhbar süresi içinde işten ayrılacak olan kişi, kendine yeni bir iş bulabilmek için yasa ile belirtilmiş olan süre zarfında iş görüşmelerine gidebilir. İş arayışında olan kişinin kullanacağı izin, 4857 sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmiştir. Buna göre işçinin maaşı ile doğru orantılı olarak iş arama süresi hesaplanmakta, haftalık ve günlük iş arama süreleri doğrultusunda işçinin izin kullanma hakkı bulunmaktadır. Eğer işveren ihbar süresindeki kişiye bu hakkı kullandırmazsa, bunun için ihbar süresinde çalıştırılan işçiye ihbar süresinde çalıştığının iki katı kadar ceza ödemek zorundadır.

İş Arama İzni Uygulanma Şekli

İlgili kanunda belirtildiği şekilde bildirim süresi içinde işverenlerin işçilere yeni bir iş bulabilmesi için gerekli izni iş saatleri içinde vermesi gerekir. Bu süre zarfında işveren ücret kesintisi yapmadan çalışana iş arama izin hakkını kullandırmalıdır. İş arama süreleri doğru şekilde uygulanmalıdır. Bu süre gün içinde 2 saatten az olmayacak şekildedir. Çalışanın dilediği takdirde iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanma hakkı bulunur. Bu hakkı işten ayrılacağı tarihten önceki günlerde kullanmalıdır. Çalışan ise iş arama izni kullanacağı ihbar süresi boyunca toplu izin kullanmak istediğini işverene bildirmek zorundadır. İhbar süresi içinde kullanılacak izin hakkı saat olarak hesaplanırken çalışın iş yerindeki kıdemi ve maaş durumu göz önünde bulundurulur. Buna göre en az 2 saat olmak üzere ihbar süresinde kullanabileceği günlük izin süresi belirlenir.

İş Arama Süreleri Nasıl Hesaplanır?

Çalışan işten ayrılmak istediğini beyan ettikten sonra ihbar süresi 6 hafta olarak ifade edilir. Belirtilen işten ayrılma talebi dışında herhangi bir özel durum söz konusu olmadığı sürece bu süre yasal olarak kabul edilir. İş arama izni bu süre zarfında hesaplanan saate göre kullanılabilir. Haftanın 6 günü çalışanlar için 6×2 yani 12 saatlik bir iş arama izin süreleri bulunur. Haftada 12, 6 haftada ise 72 saatlik iş arama süresi bulunur. Toplu izin kullanmak isteyenler için ise 6 haftalık 72 saatlik izin süresi günlük çalışma saatine bölünerek kaç günlük toplu izin alınabileceği hesaplanır. Çalışan kişi dilerse toplu izin kullanarak işten toplam gün süresi kadar erken ayrılabilir. Bu sürede ise aylık maaşını tam olarak almaya hak kazanmıştır. İzin kullandığı için herhangi bir şekilde maaş kesintisi yapılamaz.

Sosyal Güvenlik Teşvikleri ve Bordro Hizmetleri ile ilgili daha fazla bilgi ve hizmet almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz