Ülkemizde, Türk vatandaşı olan ya da yabancı uyruklu pek çok farklı milletten insanın istihdamı doğru ve kaliteli bir biçimde sağlanır. Resmi kanallar aracılığıyla yapılacak olan işler için işçi açısından çalışma izni başvurusu gerekli bir durumdur. İşveren işlettiği mekana bir çalışan almak için çalışma izin başvurusu yapılmaz. Fakat işe alınacak işçinin yabancı uyruklu olması durumunda çalışma izin başvurusuna ihtiyaç bulunur.
İlgili merkezlere yapılan başvurularda eksik ya da yanlış bir belge bulunması halinde 1 aya kadar ek süre tanınır. Fakat bu süre alınacak resmi bir belge ile biraz daha uzatılabilir.
Çalışma İzni Başvurusu Nereye Yapılır?
Türkiye’de yaşayıp hayatını burada devam ettirebilmek adına çalışan her kişi için işçi çalışma izni başvurusu yapılması ya da muafiyet belgesi alınması zorunludur. Muafiyet belgesi, yabancı uyruklu olan işçinin çalışma izni için başvurusu yapmasına gerek olmadığını gösterir. Bu belge bazı özel ve kişisel koşulları kapsayan belgedir.
Fakat mesleki yeterlilik istenen eğitim ve sağlık hizmetlerinde çalışacak olan kişiler, çalışma izni başvuruları yapabilmek için ön izin almalıdır. Ön izin verme yetkisi bulunan birimler, çalışılacak alana göre Sağlık Bakanlığı ya da Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Yüksek Öğretim Kanunu kapsamınca yabancı uyruklu olan eğitim personelinin Türkiye’de çalışabilmesi için öncelikle Yüksek Öğretim Kurulunda işle ilişkili mevzuat şartlarını yerine getirmesi gerekir.
AR-GE Merkez Belgesi bulunan kuruluşlarda AR-GE’ye bağlı bir şekilde çalışacak olan işçilerin izin belgelerini alabilmeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yabancı uyruklu kişi ile ilgili olumlu ve yeterli görüldüğüne dair geri dönüş alınması ile mümkündür.
Çalışma İzni Alınabilecek Kurumlar Hangileri
Gerek ön izinlerden sonra Türk vatandaşı olmayan işçi açısından çalışma izni hangi kurumlardan alınır?
Yabancı ülke vatandaşları Türkiye sınırlarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapmalıdır. Yurt dışında yaşayan kişiler ise vatandaşı oldukları ülkenin Büyük elçiliği ne ya da Başkonsolosluklarına başvuru yapmalıdırlar.
Türkiye’de eğitim ve öğretim almak için başvuru yapıp en az 6 aylık bir süreç için oturma izni çıkaran kişiler Bakanlığa başvurabilirler. Ayrıca 6 aylık süresi henüz dolmamış olan yabancı uyruklu kişiler ya da iş yeri sahibi olan işverenler de müracaatlarını direkt olarak Bakanlığa arz edebilirler.
İşçi Açısından Çalışma İzni Kabul Şartları
Çalışma izni almak isteyen işçi adayı olan kişinin şahsi olarak yerine getirmesi gereken hususlar vardır. Bu durum, işveren kişi ya da şirketin işçi açısından çalışma izni başvurusu karşılığında olumlu bir sonuca ulaşmasında etkilidir. Buna göre:
- Yabancı uyruklu işçinin çalıştırılacağı kuruluşta en az 5 T.C. vatandaşı çalışmalıdır.
- İş yerinin borca bağlanmamış ve peşin tahsil edilmiş sermayesinin en az 100.000 TL olmalıdır. Bunun yerine brüt satışlarının en az 800.000 TL olması da aynı koşulu sağlar. Aynı zamanda son 1 yıldaki ihracat fiyat oranının en az 250.000 Dolar olması gerekir.
- Yabancı uyruklu kişinin aylık maaş miktarının mesleği ile alakalı ve uyumlu olması mecburidir. Zaten asgari ücret üzerinden hesaplama yapılıp alınarak iş niteliği ve meslek çeşitliliğine göre verilecek ücretler net olarak kanunlarla ifade edilmiştir.
- Turizm ve eğlence sektörü ile organizasyon şirketlerinde 10 T.C. vatandaşı çalışmakta ise her yabancı için 5 T.C. vatandaşının bulunması şart koşulmuştur.
İşçi açısından çalışma izni ve benzeri konularda bilgi, bordro danışmanlığı ile ilgili dış kaynak desteği almak için bize iletişim numaralarımızdan ulaşabilirsiniz.