İşkur Teşvikleri

0
182

İşkur, yeni iş kuracak olan gençlere ve istihdam alanını genişletmek isteyen işletmelere bazı özel teşvikler sağlar. İşkur teşvikleri, fikirlerini hayata geçirmek isteyen 18-29 yaş arası gençler için İşe İlk adım projesi gibi önemli bir destek sağlar. Çünkü bu yaşta iş kurma eğiliminde olan çok fazla genç bulunur. İşkur tarafından belirtilen özel şartları yerine getiren işverenler için özel teşvik paketleri vardır. Bu teşviklerin temel amacı, daha çok kişinin iş bulması ve firmaların daha verimli çalışmasıdır. Bazı durumlarda kurumların ekstra ihtiyaçları bulunmasına rağmen yeni bir çalışan istihdam edecek güçleri bulunmaz. Bu durumda devlet yeni işçi alımı için sigorta primi ve maaş desteği sağlar. Böylece işsizlik düzeyinin azaltılması, iş gücünün de nitelikli şekilde arttırılması sağlanmaya çalışılır.

İşkur Teşvikleri Nedir Ne İşe Yarar?

İşkur tarafından verilen teşvikler genellikle SGK ile anlaşmalıdır. Çünkü işe alınan çalışanların primleri ve maaş ödemeleri için firmalara destek verilir. İşkur teşvikleri sayesinde iş arayanlarla işçi arayanlar bir araya getirilir. Verilen teşviklerin süreleri teşvik türüne göre farklıdır. Ödenen tutarlar da kişinin bekar olup olmadığına, evliyse çocuk sahibi olup olmadığına göre değişir. Prim ve vergi ödemelerinde şirketlere kolaylıkla sağlanır, belli indirimler yapılır. Verilen teşviklerin temel amacı, istihdamın korunması, işverenin zor durumda kalmamasıdır. Ayrıca istihdamın arttırılması sağlanırken işsizlik sigorta fonu yardımı kapsamında işverenlere ve çalışanlara yardım edilir. Her bir teşvik İş kanunun ön gördüğü şartlar kapsamında düzenlenmiştir.

İşkur Teşvik Çeşitleri Nelerdir?

İşverenlerin ve firmaların farklı ihtiyaçlarına yönelik olarak düzenlenen teşvikler 4447 ve 5510 sayılı kanunlar kapsamında yer alır. Ödenecek ücret, destek süresi ve özel şartlar her teşvik için gerekli her bir şart kanunda ayrıca düzenlenmiştir. İşkur Teşvikleri adı altında yararlanılabilecek olan yardımlar:

  • Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi Olanların İstihdamı
  • İlave İstihdam
  • İlave İstihdam Ücret Desteği
  • İşsizlik Ödeneği Alanların İstihdamı
  • Asgari Ücret Desteği şeklinde başlıklara ayrılmıştır.

Alınan bütün teşviklerin bir de devlete nerelere ödendiği konusunda bilgilendirme yapılması gerekir. Teşvik alan firmalar aldıkları her türlü teşvik için alınan ödeme tutarı, teşvik süresi, kullanım yerleri ile ilgili bordro hazırlamalıdır. Bordrolama hizmeti ve alınacak teşvikler hakkında detaylı bilgi  ve teşvikler ile ilgili danışmanlık hizmeti için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz