İşkur’a Yapılması Zorunlu Bildirimler

0
20

05.07.2003 yılında kurulan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından iş ve işçi bulma faaliyetleri aktif bir biçimde istihdamı arttırmaya yönelik politikalarla çalışır.  İşkur’a yapılması zorunlu bildirimler İşkur aracılığıyla işçi bulan ve bünyesinde çalıştırmaya başlayan iş yeri sahiplerince, düzenli aylık olarak eksiksiz yapılması gerekir.

İşkur kaydı ile iş ya da işçi bulma, pek çok avantaj ve kolaylıktan faydalanma hakkını da beraberinde getirmiş olur. İşçiler için İşkur eğitim programlarının katkılarıyla, eğitimlerin neticesinde sertifikalar ve diplomalar alınacak seviyeye gelinir. Ancak elbette bu eğitim programını tamamlamış olmak için belli bir sürenin geçmesi ve diğer şartların da yerinde getirilmiş olması gereklidir.

İşçiler için teorik uygulamalar dahilinde katılım sağlanan işbaşı programları getirilerinin yanı sıra, işverenler için de bazı prosedürler vardır. Devlet sağladığı desteği alabilmek için İşkur’da belirlenen koşullar yerine getirilmiş olmalıdır.

İşkur’a Aylık Bildirilmesi Gereken Çizelgeler

Öncelikle İşkur müracaatı ile ile alınan bir işçinin resmi evrak ve belgelerinin hazırlanması, düzenlenmesi ve çalışacağı işyeri ile bağına dair her bilginin sistemde mevcut bulunması gerekir. Bu bilgiler başlangıçta resmi olarak kayda işlenen bilgilerdir. Devamındaki süreçte periyodik olarak her ay İşkur’a yapılması zorunlu bildirimler vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Aylık olarak işe alınan ya da işten ayrılan çalışanların giriş ve çıkış kayıtları,
  • Çalışanların mesleki farklılık ve pozisyonları,
  • İşçilerin çalıştığı gün sayıları ve tatil yaptıkları günler,
  • Sigorta primlerinin düzenli olarak ödendiğine dair alt ya da üst seviyeden ücret bildirmek

Özetle ifade edecek olursak: İşveren ile ilgili sabit ya da değişkenlik gösteren bilgilerin toplanması, işverenin uyması gereken yasal mecburiyetlerin takibinin yapılması ve iş sektörünün istatistiksel olarak yansıtan verilerin ortaya konmasında bu bildirimler azami derecede önem taşır.

İşkur’a Yapılması Zorunlu Bildirimler Kısa Çalışma Ödeneği

İçerisinde bulunulan salgının etkisiyle yaşanılan pandemi süreci iş hayatını büyük ölçüde sekteye uğratmıştır. Dışsal etkilerin işçi ve işverenler için ekonomik bağlamdaki sıkıntılarını azaltmak için yürürülüğe giren kısa çalışma ödeneği uygulaması İşkur’a yapılması zorunlu bildirimler arasında bulunur.

E-posta yoluyla İşkur’a kısa çalışma ödeneği başvurusu yapmak da mümkündür. Bu başvuru neticesinde, ekonomik anlamdaki müşkül durumlar ve kriz ile çalışmayı zorlaştıracak nedenlerden dolayı bazı kararlar alınacaktır. İş yerindeki çalışma süresinin mücbir sebepler etkisiyle durduğu ya da azaltıldığı iş yerini denetleyen müfettişlerce tespit edilir. Yapılan “uygunluk tespiti” neticesinde karar iş yeri sahibine bildirilir. İşveren de bu kararı, bünyesinde çalışan işçilere duyurur ya da yazılı olarak bildirir.

İşkur’a Yapılması Zorunlu Bildirimler İçin Püf Noktaları

Haftalık çalışma sürelerinin geçici olmak kaydıyla üçte bir azaltılması ya da iş yerindeki çalışma etkinliğinin kısmen en az dört hafta durdurulması hallerinde bu karar İşkur’a aylık olarak bildirilmelidir. Zira bu yeni düzenleme, üç ayı geçmeyecek şekilde sigortalı işçilerin çalışamadıkları dönemler için gelir desteği sağlama noktasında finanse etme yardımı sunar.

İşkur’a yapılması zorunlu bildirimler konusunda geç kalmamak ve bordro hizmeti ile ilgili işlerinizde bir uzmandan yardım almak isteyebilir, bizden danışmanlık alabilirsiniz. Out source  bordro danışmanlık hizmeti hakkında merak ettiklerinizi sormak ve destek talebinde bulunmak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz