Hiçbir iş yeri ya da kurum bünyesinde çalışmayan, ancak sigorta primlerini kendi tercihi ile ödemek isteyen vatandaşları ilgilendiren sigorta türü isteğe bağlı sigortalılık olarak tanımlanır ve düzenlenir. Kişilerin sigorta ödemeleri ile tüm şartların yerine getirilmesi koşuluyla bütün sigorta türlerinden yararlanması sağlanır. Hem gündelik yaşantının akışındaki getiri ve ihtiyaçların karşılanması hususunda hem de uzun vadede ortaya çıkan haklar açısından oldukça fazla avantajları bulunan bir uygulamadır.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği bildirisinde mevcut olan isteğe bağlı sigortalılık başvurusu “İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi” başlığı altında yapılır. Bu sigortadan yararlanmak isteyen kişilerin ikametgâh adres kayıtlarının bulunduğu nüfus müdürlüklerinden belgelerini almaları gerekir. Sonrasında isteğe bağlı sigortalı olmak isteyen kişiler Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurmalıdır.
İlk kez sigortalılık müracaatında bulunacak olanlar bu şekilde bir yol izlemelidirler. Fakat zamanında sigortasını başlatıp, sonrasında donduran ve vadeye bağlamak isteyenler için ise “talep dilekçesi” oluşturarak daha önceden de başvurdukları ilgili mercilere ulaşmaları gerekir.
İsteğe Bağlı Sigortalılıktan Yararlanma
Bu haktan yararlanabilmek için öncelikle 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Ülkemizde yaşayan veya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi yaptırılmamış ülkelerden gelen Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları isteğe bağlı sigortalılık hakkına sahiptirler. Aynı zamanda zorunlu sigortalılık kapsamında çalışan işçi statüsünde olmayanlar, sosyal güvenlik kanunları şartlarına göre yaşlılık ya da malullük maaşı almayanlar da bu kategoriye dahildir. Şayet kişi, eğer sigortalı olarak bir iş yerinde çalışmakta ise ve yine de bireysel olarak isteğe bağlı sigortalılık uygulamasına başvurma talebi varsa bunun da bazı şartları vardır. Şöyle ki tam gün çalışmamak kaydıyla part time ya da saatlik işçi olanlar ile ay içerisindeki 30 günü tamamlamadan mesai yapanlar bu özel sigortayı yaptırabilirler.
Talep ve başvuruları takiben, merkezler başvuruları referans aldıkları günden itibaren isteğe bağlı sigortanız işlemeye başlar. Birtakım isteğe bağlı ya da mücbir nedenlerden dolayı sigortanın iptal edilmesi kişilerce söz konusu olabilir. Böyle bir durumda sigorta sonlandırma yapmak istiyorsanız bu işlemi de tıpkı sigorta başlangıcında olduğu gibi başvurulan ilgili kuruma iletip süreci başlatmanız gerekir.
5510 sayılı yasaya göre mevcut şartları yerine getiren ve sigorta primini günü gününe ödeyen kişiler sigorta kapsamında sağlık hizmetlerinden de yararlanabilecektir.
İsteğe Bağlı Sigortalılık Türleri ve Primleri
Bu prim türleri:
- İsteğe bağlı BAĞKUR (4B),
- İsteğe bağlı ek 5 tarım SSK,
- Ev hanımları için isteğe bağlı BAĞKUR (4B),
- Emekli sandığı isteğe bağlı sigorta
- Olarak sunulur.
2020 yılı itibariyle isteğe bağlı sigortalılık başlatmak isteyenler aylık en az 941.76 lira, azami olarak da 7.062,2 lira ödeyip sigortalı olabilirler.
İsteğe Bağlı BAĞKUR (4B) Primi için Bağ-Kur’luların ödeyeceği asgari prim 1.015.33 lira iken en yükseği 7.615 liradır.
Ev Hanımları İsteğe Bağlı Sigorta Primi için 01 Ocak 2020 ile 31 Aralık 2020 tarihleri arasında ev hanımları için asgari prim tutarı henüz bildirilmemiştir.
İsteğe Bağlı Sigortalılık Emeklilik Şartları
08.09.1999 tarihinden önce sigorta kaydı yaptırmış olanların 3.600 gün ve 10 senelik sigorta primini ödemiş olması emeklilik için yeterlidir. 08.09.1999 ve 30.04.2008 aralığında giriş yaptıranlar 4.500 günü doldurmak, 25 yıl prim ödemek ve 60 yaş haddini tamamlamak durumundadırlar. 01.05.2008 tarihinden sonra sigorta başlangıcı olanlar ise 5.400 gün prim ödeyip 63 yaşını beklemeleri gerekmektedir.
Sigortalılık işlemleri ve bordro hizmetleri ile ilgili bilgi almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.