Kıdem tazminatı, 4857 Sayılı iş kanununda çalışan haklarını korumaya yönelik düzenlenmiş tazminat türlerinden biridir. Kıdem tazminatı hak etme, işçiler için 1 yıllık çalışma sürelerini doldurmaları ile mümkündür. Böylece 1 yıl sonrasında işçi eğer haksız bir şekilde işten çıkarılırsa kıdem tazminatı alma hakkı kazanır.
Alınan maaşa göre belirlenen tavan tutar ile kıdem tazminatı değişiklik gösterir. 2020 kıdem tazminatı için belirlenen tavan kıdem tazminatı tutarı 6.730.15 liradır. Bunun daha üzerinde kazanılan maaş için daha yüksek hesaplama yapılmaz.
Ancak basın emekçileri tavan tutar uygulamasından ayrı tutulmuştur.
Kıdem Tazminatı Hat Etme Şartları
İşinden haksız yere kovulan bir işçi eğer en az 1 yıllık tecrübeye sahipse aldığı brüt maaş üzerinden yıllık kıdem tazminatı alır. Ayrıca kıdem tazminatı almaya hak kazanılan durumlar arasında en az 15 yıllık çalışma deneyimine sahip olunması, 3600 günlük ödenmiş prim bulunması yer alır.
Kıdem tazminatı hak etme ile ilgili merak edilen bu detayların yanında bir de en düşük ve en yüksek kıdem tazminatları vardır. Yıllık en düşük kıdem tazminatı alınabilecek en düşük maaş üzerinden hesaplanır. Yani bu maaş tutarı da asgari ücrettir. 2020 asgari brüt ücret tutarı, 2943 TL olarak belirlenmiştir.
İşçinin işveren tarafından işten çıkarılması dışında, haklı gerekçeyle istifa etmesi neticesinde de kıdem tazminatı alması mümkündür.
Kıdem Tazminatı Tutarı Hesaplama
Kıdem tazminatı hak etme durumunu hesaplamak için ilk olarak işe giriş tarihi ve o zamandan beri çalışılan süre hesaplanmalıdır. En az 1 yıllık çalışma deneyimi olan kişiler için kıdem tazminatı hesabı asgari ücret düşünülerek yapıldığında 1×2943 olmak üzere yıllık en az 2943 TL kıdem tazminatı alınır.
Alınabilecek yıllık en yüksek tazminat ise belirtilen tavan tutar üzerinden 6.730.15 TL olarak ifade edilir. Kaç yıllı tecrübe bulunuyorsa alınan maaş ile yıl çarpılarak hak edilen tazminat tutarı belirlenir.
Bu hesap üzerinden alınacak olan toplam kıdem tazminatı için sadece binde 7,59 oranında damga vergisi kesintisi yapılır. Bunun dışında kesinti olmaz.
Kıdem Tazminatı Alınamayan Durumlar
Kıdem tazminatı hak etme şartları içinde yer alan durumlara göre işçi haksızlığa uğrarsa bunun telafisi olarak işçiye tazminat ödenir. Ancak belli şartlarda işçi için tazminat alma durumu söz konusu değildir. Bu şartlar aşağıda madde halinde ifade edilmiştir:
- İşçi hiçbir haklı sebep yokken işten istifa ederse
- İşveren işçiyi haklı gerekçelerle işten çıkarırsa
- Çalışan henüz 1 yıllık çalışma tecrübesine sahip değilse kıdem tazminatı almaya hak kazanamaz.
Kıdem tazminatı hak etme ve çalışan hakları ile ilgili eksiksiz olarak düzenlemek, mevzuata uygun güncellemelerden haberdar olmak için out source bordro hizmeti alabilirsiniz. Bunun için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.