Kıdem tazminatı, uzun yıllardır çalışma hayatının en önemli konularından biri olmayı sürdürüyor. Hem işçi hem de işverenler açısından önem taşıyan konu, belli kriterlere uygun olarak hesaplanır. Kıdem tazminatı tavan tutarları 4857 sayılı iş kanununa göre belirlenir. Buna göre işten çıkarılan işçi, çalıştığı her yıl için bir maaşı kadar kıdem tazminatı almaktadır. Aynı zamanda bu tazminatın alınabilmesi için kişinin en az 1 yıl süreyle bu işyerinde çalışmış olması gerekmektedir. Yani 1 yıllık çalışma süresinin ardından kıdem tazminatı alma hakkı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca işçinin işveren tarafından işten çıkarılmış olması da yine tazminatın alınabilmesi için gereken bir koşuldur. Peki, 2020 yılı içinde tavan tazminat tutarları nedir?
Kıdem Tazminatı Tavan Tutarı Nedir?
Gelelim tavan tutarları konusuna… Kıdem tazminatı tavan tutarları çokça konuşulan ve merak edilen bir konudur. Tavan tutarları ile ifade edilen, devletin belirlediği maksimum değerdir. Biraz daha açık bir şekilde ifade edecek olursak, kıdem tazminatı hesaplanırken, esas ücreti belirlemede maksimum bir değer karşımıza çıkar. İşte bu değer, her yıl devlet tarafından belirlenerek tazminat tavan tutarı olarak ilan edilir. 2020 yılı için ilan edilen tavan tutarları da bu sebeple önemli ve merak edilen bir konu. Yapılan açıklamaya göre ise 01.01.2020 tarihi ile 31.12.2020 tarihi arasındaki 2020 yılı kıdem tazminatı için tavan tutarlar 6.730,15 TL olarak belirtilmiştir.
Kıdem Tazminatı Tavan Tutarları Nasıl Hesaplanır?
Bu tazminatın hesaplanmasında ise işçinin aldığı brüt ücret yıllık olarak ele alınır. Yani her yıl için bir maaş tazminata eklenecektir. Ayrıca alınan maaşın içerisinde bulunan yol yardımı, yemek, ikramiye ve prim gibi tüm ödemeler tazminat hesabı dahilinde değerlendirilmektedir. Yani bu tür ücretler, kıdem tazminatı dışında düşünülemez. Çalışılan her tam yıl, bu şekilde tazminata dahil edilmektedir. Yapılan hesaplamada tavan tutarları ise belirttiğimiz üzere 2020 yılı için 6.730,15 TL olarak ifade edilmiştir. İşverenler bu değere uygun olarak tazminat hesaplaması yapabilirler ve bu bağlamda işçiler de işten çıkarıldıklarında ne kadar tazminat alabilecekleriniz hesaplayabilirler. Net bir hesaplama için detaylı rakamlar gerekse de genel itibariyle hesaplama şekli ve tavan tutarları bu şekildedir.
Bordro hizmetleri ve bordro danışmanlık hizmetlerimizden faydalanmak ve bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
[…] gerekirken, bu süre 3 yıl ve üzerine hizmet vermiş olanlar için de 8 haftadır. Nihayetinde ihbar tazminat ve bildirim süreleri 2020 için bu şekilde belirlenmiştir ve işçi için de işveren için de […]
[…] Kıdem tazminatı, 4857 Sayılı iş kanununda çalışan haklarını korumaya yönelik düzenlenmiş tazminat türlerinden biridir. Kıdem tazminatı hak etme, işçiler için 1 yıllık çalışma sürelerini doldurmaları ile mümkündür. Böylece 1 yıl sonrasında işçi eğer haksız bir şekilde işten çıkarılırsa kıdem tazminatı alma hakkı kazanır. […]