Nakdi Ücret Desteği Şartları

0
101

4857 Sayılı Kanun tarafından geçici olarak düzenlenen 10. Maddeyle Nakdi ücret desteği şartları belirlenmiştir. Buna göre çalışanların 17 Nisan 2020 tarihinden itibaren iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından ücretsiz izne ayrılan işçi için bu destek sağlanmaktadır. Ayrıca yerine getirilmesi gereken diğer şartlar ise şu şekildedir:

  • Ücretsiz izne ayrılan çalışanın kısa çalışma ödeneğinden yaralanmaması gerekir.
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşu aracılığıyla yaşlılık maaşı almıyor olmak nakdi ücret yardımı alacak kişiler için aranan şartlardandır.
  • Nakdi ücret yardımı almak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na 01, 04, 05, 06, 12, 14, 20, 29, 32, 35, 39, 52, 53, 54, 55 numaralı belge türlerinden bildirilmiş olunmalıdır.
  • 15 Mart 2020 tarihinden sonra 4447 Sayılı Kanunun 51. Maddesince iş sözleşmesi feshedilmiş olmak, kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden yararlanmamak gerekir.

Bu şartları sağlayan işçiler için Nakdi ücret yardımı süresi ve tutarları da merak edilen detaylar arasındadır.

Nakdi Ücret Desteği Şartları ve Tutarı

4857 sayılı Kanunun geçici 10.maddesinde belirtildiği üzere ücretsiz izne ayrılmış olan ve yukarıdaki şartları sağlayan işçiye belirtilen miktarda nakdi ücret yardımı yapılır. 51.madde kapsamında iş sözleşmesi feshedilmiş olan işçi için fesih yapılamayacak süreyi geçmemek şartıyla ücretsiz izinde kaldığı süre boyunca nakdi ücret desteği sağlanır. Nakdi ücret desteği şartları yerine getiriliyorsa fondan günlük 39,24 TL yardım verilir. Yapılan ödemelerden damga vergisi kesintisi yapılır. Bunun dışında herhangi bir kesinti söz konusu değildir. Aylık ödeme 1177 TL şeklinde belirlenmiştir. Nisan ayı boyunca işsiz kalan kişilere ise 545 TL ödeme yapılacağı ifade edilmiştir.

Nakdi Ücret Desteği Başvuru Süresi ve Belgeler

17 Nisan 2020’de başlayan nakdi ücret yardımı süresi 17 Temmuz 2020’ye kadar devam edecektir. Nisan ayı boyunca işsiz kalanlar için 14 günlük ödeme yapılacağı belirtilmiştir. Başvurular işverenler için SGK’nın sayfasından yapılacaktır. İşçiler ise başvurularını İşkur e şube üzerinden yapacaklardır. Nakdi ücret yardımı başvurusu için istenen bilgiler şu şekilde listelenebilir:

  • İşçinin belirtilen ay içinde izne ayrıldığı gün sayısı
  • İşçinin TC kimlik numarası
  • İşçinin İBAN numarası
  • İşverenin veya sigortalının cep telefonu bilgileri

5510 sayılı kanuna ek olarak konulmuş 9. Madde kapsamında ev hizmetlerinde çalışanlar için de özel bir şart bulunur. Bu şart ev hizmetlerinde 10 günden fazla sigortalı çalıştıranların ücretsiz izne ayıracakları işçileri için ücretsiz izin verildiği ayın sonuna kadar 28 numaralı pandemi kodunu başvuru sırasında kullanmaları gerekir.

Sosyal güvenlik teşvikleri ve bordro hizmetleri ile ilgili detaylı bilgi almak, hizmet talebinde bulunmak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz