Saatlik, günlük ve aylık ücret uygulamaları İş Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. Saatlik günlük ve maktu ücret uygulaması ile ilgili düzenleme 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 48. ve 49.maddeleriyle sağlanmıştır. Ayrıca maktu ücret ile ilgili düzenleme 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18.maddesi ile yapılmıştır. Bu iki kanunun ilgili maddelerince yapılan maktu ücret düzenlemesinde geçerli kural, işçinin ücretinin iş sözleşmesi yaparken 30 günlük süre üzerinden hesaplanmasıdır. Burada ne kadar bir maaş ödeneceği belirtildiyse işçinin 30 gün boyunca işe devam etmediği günler olsa da devam ettiği kabul edilerek maaşı ödenir. Hastalık ve çeşitli nedenlerden dolayı 3 günden az rapor alan işçi için çalışma ücreti işe gidilmeyen 2 günde işveren tarafından ödenir. Sözleşmede maktu ücret olarak ifade edilen ücret ödemesi, eğer belirtildiği şekilde yapılmazsa işçi hakkını arayarak ödenmeyen günlerin ücretini talep edebilir.
Saatlik Günlük Ücret Hesaplama
Saatlik ve günlük ücret uygulamaları hesaplanırken kanunda belirtilen haftalık ve aylık çalışma süresi göz önünde bulundurulur. Saatlik günlük ve maktu ücret uygulaması ile ödenecek işçi ücretleri için ayda en fazla 225 haftada ise en fazla 45 saatlik çalışmaya göre bir tarife uygulanır. Buna göre Saatlik ücret hesabı için günde 7,5 saatlik bir çalışma yapıldığı düşünülür. Bunu hesaplayabilmek için aylık çalışma süresi olan 225 saat aylık çalışma günü kabul edilen 30’a bölünür. 225: 30 = 7,5 bir günde çalışılan saat olarak düşünülür. Asgari ücret üzerinden hesap yapılacaksa günlük en düşük ücret yaklaşık 77 buçuk liraya denk gelir. Saatlik ücret hesabı ise 77,5 günde çalışma süresi olan 7,5 saate bölünür. Sonuçta bulunan rakam yaklaşık 10 buçuk (10,33) TL’ye denk gelir. Maktu ücret için de yapılan hesapta 30 günlük süre baz alınır. En düşük ücret maktu ücret uygulamasında da yine asgari ücret olarak kabul edilir. Saatlik günlük ve maktu ücret için hesaplama şekilleri farklı olsa da hepsi için kanunda net şekilde ifade edilen bir sistem bulunur.
Aylık Maktu Ücret Uygulaması
Saatlik günlük ve maktu ücret uygulamaları içinde maktu ücret bazen kafa karışıklıklarına sebep olabilir. Ancak 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında aylık maktu ücret hesabı net olarak ifade edilmiştir. Tek muamma, maktu ücret alan kişinin 3 günden az süre ile rapor kullanması konusundadır. Bu konuda belirtilen ifade, çalışana işe gitmediği 2 günlük sürenin ödeneceği şeklindedir. Ancak kanunda bu ödeme ile ilgili çalışanın normal maaş ödeme tutarına uygun mu yoksa asgari ücrete uygun mu ödeme alacağı belirtilmemiştir. Bu noktada işveren işçinin ücretini en az asgari ücret olmak şartıyla ödemekle yükümlü tutulmuştur. Böylece maktu ücret ödemesi ve hesabı konusunda da kesinlik sağlanmıştır.
Eğer saatlik günlük ve maktu ücret hesabı ve işçi özlük hakları ile ilgili bordro hizmetleri konusunda desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.