İş hayatında bazı özel durumlardan dolayı SGK eksik gün nedenleri ortaya çıkar. Kısa çalışma uygulaması ile birlikte SGK’nin yaptığı eksik gün güncellemeleri ile ilgili yeni eksik gün ilaveleri yapılmıştır. SKG eksik gün bildirimi için bazı kodlar belirlenmiştir. Başvuru yapılabilecek olan eksik günler arasında kısa çalışma ödeneği özellikle dikkat çeken bir tanedir. Eksik gün nedenleri ve kodları aşağıda liste halinde verilmiştir.
Kısa Çalışma ve Eksik Gün Nedenleri
18: Kısa çalışma uygulaması kapsamında bulunan, kısa çalışma ödeneği alan işçiler için sadece kısa çalışma yaptığı eksik günler bu kod üzerinden SGK’ye bildirilebilir.
27: Bu kod ile hem işçilerin kısa çalışma ödeneği kapsamında Nisan ayı içinde eksik çalışma günleri hem de devamsızlık ve istirahat gibi durumlardan kaynaklanan SGK eksik gün nedenleri için kullanılır.
12: Bu kod, Nisan döneminde kısa çalışma uygulaması kapsamında bulunan ancak kısa çalışma ödeneği alamayan işçiler içindir. Bunun yanında işçilerin istirahat ve devamsızlık gibi nedenlerle tamamlayamadıkları kısa çalışma günleri de bu kod üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilir.
Pandemi Süresinde SGK Eksik Gün Bildirimi
Pandemi sürecinde tamamlanamayan çalışma günleri için 28 numaralı kod kullanılır. Bu kod ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 24. Maddesinde yer alan usul ve esasların 7.maddesi: “Nakdi ücret desteği süresinin 17 Nisan 2020 – 17 Temmuz 2020 tarihleri arasında belirlenmiştir. Bu tarihler arasında 4857 sayılı İş Kanununda yer alan geçici 10. Maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren işverenler tarafından tamamen ya da kısmen izne gönderilenlere ücretsiz izinle ilgili eksik gün bildirimleri bu kod üzerinden bildirilecektir.” İfadesini içerir. SGK eksik gün nedenleri ile ilgili 29 numaralı kod ise pandemi ücretsiz izin ve diğer şeklinde ifade edilmiştir. Buna göre 7.maddede yukarıda belirtilen tarih aralığı süresince 4857 sayılı İş kanundaki 10.maddenin yürürlük tarihinden itibaren işverenler tarafından tamamen ya da kısmen izne gönderilenler için düzenleme yapılmıştır. Buna göre ücretsiz izinle beraber devamsızlık, istirahat vb. SGK eksik gün bildirimi bu kod ile yapılır.
SGK Eksik Gün Nedenleri İçin Diğer Kodlar
01 İstirahat
03 Disiplin cezası
04 Gözaltına alınma
05 Tutukluluk
06 Kısmi istihdam
07 Puantaj kayıtları
08 Grev
09 Lokavt
10 Genel hayatı etkileyen olaylar
11 Doğal afet
14 Diğer nedenlerle SGK eksik gün bildirimi
15 Devamsızlık
16 Fesih tarihinde çalışmamış
17 Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma
19 Ücretsiz Doğum İzni
20 Ücretsiz Yol İzni
21 Diğer Ücretsiz İzin
22 5434 Sayılı Kanun ek 76, GM 192
23 Yarım çalışma ödeneği
24 Yarım çalışma ödeneği ve diğer nedenler
25 Diğer belge/kanun türlerinden gün tamamlama
26 Kısmi istihdama izin verilen yabancı uyruklu sigortalı
SGK eksik gün bildirimi ve bordro hizmeti hakkında bilgi ve hizmet almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.
[…] zorunda kalan işverenler bulunur. İşveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan çalışanlar, ücretsiz izin için yazılı olarak onay vermelidir. Ücretsiz izin işçi tarafından talep edildiyse işveren […]