SGK İşten Çıkış Bildirgesi Uygulamaları

0
183

Sigortalı işten çıkış bildirimleri için SGK e-bildirge ekranı kullanılır. Eski e-bildirge iptal olduğu için yeni sistemde V2 kullanılır. SGK işten çıkış bildirgesi uygulamaları 4A kapsamında çalışan yani SSK’lı çalışanlar için geçerlidir. 5510 Sayılı kanunla düzenlenen Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununla işverenlere bazı yükümlülükler bağlanmıştır. Buna göre alınan sorumluluk kapsamında uygulanması gerekenler ve yapılması gerekenin yapılmamasından kaynaklanan cezalar söz konusudur. Çalışan işten çıktığında 10 günlük süre içinde SGK çıkışı yapılmış olmalıdır. Bu süre bittikten sonra ise asgari ücretin %10’u kadar para cezası uygulanır.

SGK işten Çıkış Bildirgesi Şartları

Sigortalı işten çıkış bildirimleri için takip edilmesi gereken adımlar:

Sigortalı işten çıktığı zaman SGK işten çıkış bildirgesi verirken SGK sicil numarası bulunan alana TC kimlik numarası yazılmalıdır. Yabancı uyruklu kişiler için Nüfus ve Vatandaşlık işleri genel müdürlüğü tarafından verilen numara ile bildirimde bulunulmalıdır. “Bildirimde bulunulurken A-Sigortalının kimlik/adres bilgileri bölümünün 1 – 12 numaralı alanlarına sigortalı çalışan tarafından bildirilen nüfus cüzdanı ve ikamet adresi bilgileri yazılmalıdır.

SGK işten çıkış bildirimleri için ikinci adımda sigortalının sosyal güvenlik bilgileri bölümünde yer alan 13 numaralı kısma yazılacak olan bilgiler bulunur. Sigortalı işten çıkış bildirimleri için 2008 Mayıs’ı öncesinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı’na bağlı kişiler için düzenlenmiştir. 506 SAYILI Kanunun geçici 20. Maddesine bağlı sandık çalışanları için sicil, iştirakçi veya sandık numarası şeklinde ifade edilir.

Meslek adı ve kodu alanı 14 numaralı kısımda Kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasının a bendine bağlı çalışanlar sigorta çıkışı yapmaya yarar. Sigortalıların fiilen yaptıkları işleri, adı ve kodu işaretlenmelidir. İşkur meslek adı ve kodu bilgileri ile www.sgk.gov.tr adresinden görüntülenmesi mümkündür.

SGK işten çıkış bildirgesi için yapılabilecek bir başka işlem, sigortalı hizmet bilgileri bölümünde yer alan 15 numaralı işten ayrılma nedeni, 16 numaralı eksik gün nedeni, 17 numaralı yüzde usulü ücret alanları doğru kod seçimi ile doldurulmalıdır.

SGK İşten Çıkış Belgesi Kodları

34 adet fesih kodu arasında yer alanlardan bazılarını örnek olarak listeleyebiliriz. SGK işten çıkış bildirimleri kodları arasında:

1-deneme süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi

2-deneme süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi

3-belirsiz süreli iş sözleşmesinin istifa nedeniyle feshi

4-belirsiz süreli iş sözleşmesinin iş veren tarafından haklı sebeple feshi…

Her bir işten çıkış nedeni için 34 adet kod bulunur. Bu kodları SGK e-bildirge sisteminden çıkış yapmak için kullanabilirsiniz. Detaylı bilgiye SGK işveren sisteminden ulaşabilirsiniz.

SGK işten çıkış bildirgesi ile sigortalı çıkışı yapmak için SGK e-bildirge ekranından giriş yapmak ve işten çıkma nedenini seçerek çıkış yapmak zorunludur.

SGK bildirimleri ve İK ile ilgili bordro işlemlerini yapmak için desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bordro hizmetleri ile ilgili bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz