SGK Katkı Payları Oranı İsimleri Uygulaması

0
85

Asgari ücret üzerinden hesaplanan SGK katkı payları kişilerin aldığı sağlık hizmetinin belli oranda maaşlarından kesilmesidir. Bu oranlar işçi ve işveren payları şeklinde değişir. 5510 sayılı kanunda hizmet akdine tabi olanlar için SGK prim oranları belirtilmiştir. Buna göre ifade edilen katkı payı oranı  çalışanlar ve işverenler için:

5510 Sayılı Kanunun 4. Fıkrasının 1. Bendinde 4A’lı çalışan olarak hizmet akdine tabi kişiler için SGK  katkı payları prim oranları

Fiili Hizmet Süresi Eklenmesi Gereken ve Hizmet Akdine Tabi Çalışanlar İçin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası SGK katkı payı oranları

SGK Destek Primi Oranı olmak üzere 3 başlık altında konumlandırılabilir. Her bir oran kendi içinde farklı bir hesaplama şekline tabidir. Bu hesaplama kişinin çalışma ve sağlık durumuna göre değişir.

4A’lı Çalışan SGK Katkı Payları

4A sigortalı olarak hizmet akdine tabi olarak çalışan kişiler için SGK katkı payları aşağıdaki tabloda ifade edilmiştir:

SİGORTA KOLU İŞVEREN PAYI YÜZDESİ ÇALIŞAN YÜZDESİ TOPLAM YÜZDE
Yaşlılık, Malullük, Ölüm 11 9 20
Kısa Vadeli Sigorta Kolları 2 2
Genel Sağlık Sigortası 7,5 5 12,5
İşsizlik Sigortası 2 1 3
Toplam 22,5 15 37,5

Bunların yanında malullük, yaşlılık, ölüm SGK katkı payı da aşağıdaki tabloda yer alır.

Malullük Yaşlılık, Ölüm SGK Katkı Payı

Sosyal güvenlik katkı payları için aşağıda verilen tablo malullük, yaşlılık ölüm katkı payı oranını yansıtır:

SİGORTA KOLU İŞVEREN PAYI YÜZDESİ ÇALIŞAN YÜZDESİ TOPLAM YÜZDE
60 Gün eklenecek işler 12 9 21
90 Gün eklenecek işler 12,5 9 21,5
180 Gün eklenecek işler 14 9 23

 

SGK Katkı Payları Destek Primi Oranı 4A kapsamına giren işçiler için:

  • %22,5+2 işveren payı
  • %7,5 çalışan payı olmak üzere toplamda %32’lik yüzdeye sahiptir.

SGK katkı payı oranları ya da muayene katılım ücreti sorgulama için e-devlet üzerinden profilinize giderek inceleme yapabilirsiniz.

4A’lı ve 4B’li Emekli Olduktan Sonra Çalışanlar

Sigorta Güvenlik Destek Primi uygulamasına 4A’lı çalışanlar için 1986 yılında başlanmıştır. SSK kapsamında sigortalı olarak çalışmış ve emekli olmuş kişiler, emekli olduktan sonra talep etmeleri halinde emekli aylıkları kesilmeden SGDP desteği alabilirler. Aynı yıl uygulamaya konan SGDP uygulamalarından faydalanmak isteyenler arasında banka sandıkları, Bağkur ve Emekli Sandığı emeklileri de bulunur. 1 Ekim 1999’dan itibaren 4A kapsamında yaşlılık aylığı bağlanmış olan kişiler noter ya da avukat olarak çalışıyorlarsa sosyal yardım zammı kesintisi %15’tir.

SGDP uygulaması kapsamında SGK katkı payları 4B’li emekliler için de düzenlenmiştir.

2008 Ekim’inden önce sigorta kaydı bulunan emekli kişiler için aylıktan kesilecek %32 oranındaki Sigorta primini işveren öder. Yine 2008 Ekim’inden önce aylık bağlanan kişiler için kendi hesabına ve bağımsız çalışanlar dışında kalanlar için 2011 yılından itibaren yaşlılık ve malullük aylıklarından %15 kesinti uygulanır. 6645 sayılı kanunla bu durumda Temmuz 2015’ten Şubat 2016’ya kadar %10 olarak uygulanmıştır. 6663 sayılı kanun kapsamında yapılan düzenleme ile aylık bağlanan yaşlılardan sosyal güvenlik destek primi kesintisi alınmaz.

SGK Katkı Payları Sorgulama Ekranı

İlaç, reçete ve muayene ücreti gibi kesintiler, çalışan, işsiz, sigortalı gibi farklı çalışma durumlarına göre değişir. E-reçete sistemiyle birlikte yapılan SGK prim kesintileri emekliler için maaştan kesilmeye başlanmıştır. Elden ya da maaştan yapılan yüzdelik prim kesintileri tarih, gidilen eczane, gidilen hastane gibi bütün detayları ile e-devlet muayene katılım payı sorgulama adresinden incelenebilir. Uygulama ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyenler sağlık uygulama tebliği 2020’nin güncel halini ve SGK katkı payları hakkında detayları Sosyal Güvenlik Kurumu resmi sitesinden inceleyebilirler.

SGK Katkı payları ve çalışan özlük hakları gibi konularda danışmanlık ve bordro hizmetleri ile ilgili yardıma ihtiyacınız varsa bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz