SGK Meslek Kodları

0
43

SGK Meslek Kodları

İşverenlerin Prim Hizmet ve Muhtasar beyanname ile bildirmeleri gereken SGK meslek kodları, çalışılan sektörü belli edecek şekilde düzenlenmiştir. Çalışanların statüsünü ve çalıştığı sektörü, unvanını SGK’ya bildirmekle yükümlü olan işverenler için bu kodların bildirilmesi zorunlu bir hale getirilmiştir. 2018 yılından itibaren uygulamada olan kod bildirimi, daha pratik bir sistemle işveren için kolaylaştırılmıştır.

V2 sistemiyle birleştirilen prim hizmet ve muhtasar beyanname uygulaması sayesinde çalışan işe alma ve çıkarma bildirimleri SGK meslek kodu kullanılarak yapılır.  Hem SGK’ya gitme derdi olmadan e-bildirge ile bildirim hakkı bulunması hem de yanlış bildirimin önüne geçilmesi için meslek kodları son derece önemlidir.

Meslek Kodları Nedir, Ne İşe Yarar?

Mesleki faaliyetlerini sürdüren her işçi için meslek kodları, haklarını almaları, prim ödemelerinin doğru şekilde yatırılması için kullanılır. Kısaca SGK meslek kodları, her meslek dalına özel olarak verilmiş, çalışan statüsündeki kişinin çalıştığı pozisyonu doğru şekilde bildirmeyi sağlar. Bu pozisyona uygun doğru maaş ödemesi yapılıp yapılmadığının kontrolü de V2 sistemi aracılığıyla kontrol edilebilir.

SGK meslek kodu bildirimi, çalışanın işe başladığı tarih doğru olacak şekilde bildirilmelidir. Yani, işe başladığı günden itibaren çalışanın sigorta primi yatırılmaya başlanmalıdır. İşten çıkarma durumunda ise işveren bu bildirimi 10 gün içinde Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi ile gerçekleştirmelidir. İlgili durum hakkında doğru bilgilendirme yapmayan işveren için yaptırım uygulanacağı 5510 sayılı kanun 102.madde 1.fıkra ile ifade edilmiştir. Eksik ya da olması gerekenden az prim yatıran işverenler için de çalıştırdığı ve eksik yatırdığı prim tutarına göre cezai işlemler uygulanır.

SGK Meslek Kodu Yanlış Bildirim Cezası

E-bildirge sistemine girilen işe başlangıç ve işten çıkarma bildirimleri için dürüst beyanda bulunmayanlara ceza uygulanır. SGK meslek kodu yanlış bildirimi nedeniyle kesilecek cezalar ise 5510 sayılı kanun kapsamında düzenlenmiştir. Buna göre yanlış bildirilen meslek kodları için asgari ücretin 1/10’u kadar ceza uygulaması bulunur. Bildirimde bulunulurken işverenin yaptığı işe göre değil, çalışanın pozisyonuna göre meslek kodu seçilmelidir. Ne kadar meslek kodu yanlış bildirim ya da sigorta bildirimi yapılmayan kişi varsa işverene asgari ücretin 1/10’u ile o kadar kişi sayısı çarpılarak ceza kesilir. Burada amaç her çalışanın çalıştığı süre boyunca işveren tarafından yapılacak doğru prim ödemesi ile ileriye dönük bir güvence elde etmesidir. Bu konuda yanlış bildirimde bulunarak çalışanlarının haklarını vermeyen kişiler için yanlış bildirim, ödenmeyen ya da eksik ödenen primler ceza nedeni olarak ifade edilmiştir.

SGK meslek kodları bildirimi, çalışan özlük hakları gibi konularda danışmanlık ve bordro hizmeti almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz