SGK Tavanını Aşan Prim

0
44

4A kapsamında çalışan sigortalıların birden çok işte çalışmasına izin verilmiştir. Birden çok işveren yanında çalışan sigortalıların SGK tavanını aşan prim oranları ise başvuru ile geri alınabilecek. Yapılan son düzenleme ile birlikte 10 yıl içinde sosyal güvenlik tavanını aşan primin iadesi alınabilir. Ancak bu süreyi geçiren kişiler için prim iadesi yapılmaz. Ayrıca yazılı dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekir. Normal şartlarda SGK prim ödemeleri Brüt asgari ücret ile brüt asgari ücretin 7,5 katı arasındadır.  Bundan yola çıkılacak ödenebilecek pirim aralığı 2943 TL ile 22.072 TL arasındadır. Brüt ücret üzerinden işçi adına prim için %15’lik oranda bir prim kesintisi yapılır. Bu kesinti içinde %9’luk oran malullük, yaşlılık ve ölüm gibi durumlar için ayrılmıştır. Genel sağlık sigortası adı altında kesilen 5 puanlık, işsizlik sigortası fonu adı altında kesilen %1 puanlık prim bulunur. Sosyal güvenlik tavanını aşan prim iadesi aşağıda ifade edilen şartlarda gerçekleşir.

SGK Tavanını Aşan Prim İadesi

4A’lıların ödediği fazla Sosyal güvenlik tavanını aşan prim iadesi için SGK il müdürlüklerine başvuruda bulunması gerektiği ifade edilir. Başvuruda bulunulmaması durumunda herhangi bir iade işlemi gerçekleşmez. 10 yıl içinde başvuruda bulunup ödenen fazla primlerin iadesi talep edilmediği takdirde iade  süreci zaman aşımına uğrar. SGK’ya verilen SGK tavanını aşan prim iadesi dilekçesi neticesinde işçinin ödediği prim fazlası o ayı takip eden ay içinde ödenir. Bu ödeme tek seferde gerçekleşir. İstenebilecek toplam fazla prim tutarı en fazla son 10 yıla aittir. 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 82.maddesinde belirtilen bu şartlara ilave olarak 89.maddede ayrıca: “Tahsil tarihi üzerinden 10 yıllık bir süre geçmemiş olması şartı yer alır.

Hangi Durumda Prim İadesi Alınabilir?

Yukarıdaki şartlara ek olarak SGK prim iadesi alabilmek için öncelikle bütün primlerin eksiksiz yatırılmış olması şartı bulunur. Sosyal güvenlik tavanını aşan prim iadesi için belirtilen sürenin geçirilmesi durumunda zamanında ödenmiş gecikme zammı bulunsa bile bunların iadesi yapılmaz. Başvuru dilekçesi düzenlenirken sadece işçi adına bir belge hazırlanır. Çünkü işveren katkı payı değil sadece çalışan prim ödemelerindeki aşan tutarlar iade edilir.  İptal işlemini gerçekleştirmek için başvuruya istinaden SGK tarafından “Prim İptal Tahakkuk Belgesi” düzenlenmelidir.Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus bulunur. O da işveren sigorta primi yatırmadıysa herhangi bir prim geri ödemesi almanın mümkün olmadığıdır.

SGK tavanını aşan prim iadesi ile ilgili teşvik danışmanlığı hakkında bilgi almak için bize iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz