Şirket Adres Değişikliği Bildirimi

0
28

Şirketlerin il ya da ilçe içerisinde veya dışarısında taşınma noktasında yaptıkları değişiklikleri bildirme yükümlülükleri vardır. Şirket adres değişikliğinde SGK bildirim süreçleri için bu yükümlülük Şirket adres değişikliği bildirimi yapılırken önemlidir. SGK’ye bildirilmesi gereken iş yerinin ve sigortalı işçinin bir başkasının mükellefiyetine devredilmesi gerekir.

Adres değişikliği için Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilecek iş yeri bildirgeleri ticari sicil ve el değişikliği kesinleştikten sonra belirtilen sürede gerçekleştirilmelidir. Bu süre kesinleşmeyi takiben 10 gün olarak belirtilir. İş yerinin adres değiştirmesi durumunda, kararlaştırılan kanunlar dairesinde çeşitli birtakım yaptırımlar mevcuttur. Nedene ve sonuca bağlı olarak karışıklıklara yol açmaması adına, kişinin şirket adres değişikliği belli şartlara ve süreçlere göre farklılıklar gösterir. Bildirimler iki farklı durum için yapılabilir.

Adres Değişikliği Bildirimi için Sosyal Güvenlik Kurumu kanunları neticesinde:

  • Türk Ticaret Kanunu kararlarına bağlı kuruluşların değişikliğe gitmeleri,
  • Birleşmeleri ya da başka bir şirkete eklenmeleri,
  • Bu kuruluşlarda kuruma yeni ortaklar alınması gibi hallerde, durumu bildiren rapor SGK’ye bildirilmelidir.

Farklı İller İçin Şirket Adres Değişikliği

SGK’nin 510 sayılı kanununun 11. maddesi ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile kurulmuş 33. maddesine göre hareket edilmelidir. Buna göre icraatta bulunulan iş yeri adresinden başka bir ile intikali durumunda taşınmadan sonraki 10 günlük süreyi geçirmeden Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi zorunludur.

Bu bildirgede belirtilmiş olan sigortalı işçiler için onların sahip olduğu haklar da düzenlenmiş olmalıdır. Eğer çalışanlar nakledilmiyorsa, şirket adres değişikliği bildirimi yapılırken halen devam eden yükümlülük ve hakları olduğundan işten ayrıldıklarına dair resmi bir belge gösterilmelidir.

Aynı şekilde yeni taşınılmış iş yerindeki sigortalı yeni işçilerin de işe başlama belgeleri yasal olarak bildirilmesi gereken bir değişikliktir. Ancak zaten sigortalı bir işçi resmi kayıtlarda bulunur. Bu nedenle giriş belgesinin SGK’ye gecikmeli bildirilmesi durumunda herhangi bir cezai hükmü yahut yaptırımı söz konusu değildir.

İl İçerisinde Adres Değişikliği Bildirimi

Faaliyetini sürdüren bir iş yerinin, aynı il ya da ilçe içerisinde adres değişikliği yapması durumunda adres değişikliği bildirgesi içinde bulunma mecburiyeti yoktur. Fakat yine de taşınma tarihinden itibaren 10 gün içerisinde bazı birimlere resmi olarak bildirmesi gereken hususlar ve resmi olarak kayda geçmesi gereken bilgiler vardır.

Adres değişikliğinden dolayı, işyeri sahibine yeni bir sivil numarası verilir. Eski iş yerine dair bilgi ve belgelerin bulunduğu dosyalar ise, birer örnek nüshalarıyla olmak üzere, yeni dosyaya eklenir. İşten çıkan ya da yeni giriş yapan sigortalı işçiler için, şirket adres değişikliği bildirimi durumlarında takip edilmesi gereken adımlar ve bildirgeler uygulanmaz.

Siz de şirket adres değişikliği bildirimlerinde herhangi bir hata yapamamak için bildirimleri size hatırlatacak profesyonel bir bordro danışmanlığı alabilirsiniz. Bunun için bize iletişim bilgilerimizden ulaşarak hizmet talep edebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz